De Katernen

Asielzoekerscentrum

Ondertussen

De omgang met vluchtelingen, grenzen, ontheemden, de opvang van asielzoekers is in transitie.

Overal in Nederland en in andere steden in Europa ontstaan alternatieve manieren van denken en doen. Prototypes en pilots gaan uit van wat de werkelijkheid van vluchtelingen en ontheemden in Europa is zonder deze te accepteren of bekritiseren. In die pragmatische tussenruimte ontstaan al dan niet tijdelijke constructieve en verrassende coalities, projecten, kunstwerken en ondernemingen.

Lees Blogposts

Onderweg

Onderweg

Er zijn wereldwijd miljoenen mensen altijd onderweg. Mensen die overal mogen reizen, leven of werken en mensen die nergens meer welkom zijn, de ontheemden. Over deze mensen op de vlucht wordt vooral gesproken en ook meestal door opinie, politiek en beleidsmakers. De verhalen van de mensen aan de grenzen in en in asielzoekerscentra worden niet of slecht gehoord of verteld. Oude bijna mythische verhalen anno 2015 opnieuw beleefd en verteld. Over vaders die hun kinderen uit de oorlog in Syrië redden. Over het belang van thee en appelsap en tijd.

Lees Blogposts

altaar boot vluchteling aan zee

Kunst die kantelt

Kunst kan kantelen en werelden in beweging brengen. Kunst kan voedsel voor de ziel zijn in tijden van nood. Kunst is de valuta van onze menselijke ervaring. Kunst kan verbeelden wat we nog of nooit taal kunnen geven. Kunstenaars kunnen duiden, richting wijzen, troosten of domweg spelend het nu en de toekomst verkennen.

Lees Blogposts

Onderweg voorkant

Katernen – de boekjes

Selvy van Negin Zendegani
Azc Slagharen van Olga Grigorjeva
Onderweg van Fleur Bakker en Fronnie Biesma
Rare vogels van Senad Alic
De overkant van Fronnie Biesma
Retour Afzender van Lou Muuse
Wij van het azc van George Tobal
Een doodgewone wereld van Chris Keulemans
Toen kinderen niet meer werden opgesloten van kinderen die brieven schreven aan elkaar.
IGOR van Anush Martirossian, het katern dat gaat verschijnen in 2016!

Van alle katernen in de serie Onderweg zijn 500 exemplaren gebundeld en genummerd. Die unieke exemplaren kosten 50 euro. Updates en informatie: info@ondertussenonderweg.nl.

Lees Blogposts

Ondertussen in de Spaarndammerbuurt

Project Ondertussen in de Spaarndammerbuurt maakt kunst en organiseertdaarmee ontmoetingen tussen oude en nieuwe bewoners, ondernemers in de Spaarndammerbuurt en toekomstige bewoners van Amsterdam en het asielzoekerscentrum in de Houthavens.

Lees Blogposts

kweekschool voorkant

Ondertussen in de Kweekschool

Een leegstaand schoolgebouw in het centrum van Amsterdam. Op de begane grond komt het Nationaal Sjoa Museum en op de eerste en tweede verdieping: Ondertussen. Werkplaatsen voor 25 kunstenaars in alle disciplines, met en zonder vluchtelingenachtergrond. Geen solisten, maar samenwerkers. Allemaal zijn ze lid van coöperatie de Kweekschool. Samen richten ze opnieuw de ruimte in, zorgen ze voor ontmoetingsplekken, programmeren en maken ze kunst in het gebouw en in de stad. Ze delen netwerk, kennis en kwaliteit. Opening: voorjaar 2016.

Lees Blogposts