Blog

Toen kinderen niet meer werden opgesloten

15 februari 2016,   By ,   0 Comments

Liefdesgedicht
Jij hebt de dingen niet nodig
Om te kunnen zien
De dingen hebben jou nodig
Om gezien te worden
K. Schippers

Tekst, afbeeldingen en foto’s:
De kinderen die verbleven in de gesloten gezinsvoorziening in Zeist,
De kinderen uit de asielzoekerscentra, hun vriendjes en vriendinnetjes,
Gerard Kooistra, Monique Hoving, Fronnie Biesma, Saskia Cloosterman, Safaa Khazal –

Binnen hangen de wanden propvol kleurige schilderijtjes. Veel roze en rood. Hartjes met daarin de woorden ‘love’, ‘hope’ en ‘home’. De grijze buitenmuren van het terrein zijn bedekt met groene camouflagebladeren. Rond een binnenplaats met veel speel- en fitness toestellen staan een soort blokhutten. Binnen is er speelruimte met een playstation, veel speelgoed en boeken en een creatieve ruimte vol met glitters en andere materialen om te verven en te knutselen. Elk gezin heeft een eigen blokhut. De huisjes hebben namen als Mus, Merel en Vink. Het lijkt op een vakantiepark. Maar dan wel in afzondering. De metershoge muur en het schrikdraad laten niets aan de verbeelding over.

De Namen
Amoli
Ayat
Eli
Raed
Jasvinder
Jess
Saria
Stanisa
Margrita
Sinox
Ilona
Zahra
Temur
Imran
Fidon
Manuela
Sara
Alim
Ismut
Elena
Nihat
Adea
Pascal
Amin
Bilal
Kipra
Wajdihe

… en Wajdihe liet een schilderij achter en een briefje.

Het briefje
Ik ga u erg missen, ik hoop dat u het leuk gaat vinden met andere kinderen. Ik wens u veel geluk… en… ik wou nog zo graag zien hoe de schilderij was als hij af was…

Het schilderij
Het schilderij is bijna af met een groot vraagteken en een uitroepteken.
Een zon in de linkerbovenhoek, drie wolken aan de bovenkant, een ballon in de vorm van een hartje met daarin het woordje Love en drie bloemetjes en glimmende steentjes rond de tekst… Ik ben Wajdihe en dit gaat over mijn leven. Voel je je niet lekker en ben je niet blij dat je hier bent. Je wilt naar school maar dat kan niet. Omdat er geen school is. Dat gevoel heb ik ook gehad. Ik hoop dat alle mensen die hier komen een goede toekomst hebben. Ik ben bang over mijn toekomst. Maar God bestaat. Dus alle mensen moeten denken aan goede dingen.


Berichten